utorak, 26. travnja 2011.

8. Čuvanje i publikacija prezentacije

Dok je stranica u izradi i još nije spremna za objavljivanje na internetu, čuva se u obliku fajla sa pub ekstenzijom. Kada želimo da sačuvamo ono što smo radili u publisheru, ponuđeno ime fajla koji će se sačuvati je Publication1.pub.

Ovaj format prezentacije nije pogodan za objavljivanje na internet. Da bi se završena stranica mogla objaviti, tj pretvoriti u oblik pogodan za objavljivanje na webu, potrebno je otvoriti pub datoteku (našu prezentaciju u izradi) i odabrati iz File menija stavku Publish to the Web. Za sada, odaberimo mjesto na lokalnom računaru gdje će se sačuvati html verzija naše prezentacije. Naša publikacija će biti "izvezena" u oblik pogodan za objavljivanje na internetu, tj u obliku html fajlova. Od naše prezentacije nastaće fajl index.htm i folder index_files, koji sadrži sve djelove naše prezentacije. Ako otvorimo fajl index.htm, on će se otvoriti u web browseru i funkcionisaće kao prava internet prezentacija, samo što ta prezentacija nije objavljena na internetu već je vidljiva samo na lokalnom računaru. Index.htm i index_files moraju biti smješteni u istom folderu da bi prezentacija pravilno funkcionisala.



Kada imamo pripremljenu verziju za web na lokalnom računaru, možemo je uvijek upload-ovati na neki web host koji će prikazivati našu prezentaciju na www.

Nema komentara:

Objavi komentar