utorak, 12. travnja 2011.

4. Navigacioni bar

Navigacioni bar web prezentacije je dio koji sadrži linkove do stranica koje postoje na tom web sajtu, i nalazi se na svakoj stranici web sajta. Navigacioni bar zauzima najvažnije mjesto u web prezentaciji jer omogućava posjetiocima web sajta da pronađu put do željenih informacija. U Publisher-u, linkovi u navigacionom baru postavljaju se automatski sa kreiranjem stranica, pri čemu kasnije korisnik tj. dizajner može da napravi neke izmjene.

Slika 1.Primjer stranice sa vertikalnim navigacionim barom
Pri izboru 3 page web site šablona, naš web sajt ima tri stranice, pa navigacioni bar sadrži linkove ka tim stranicama. U Publisheru, navigacioni bar može imati tri položaja: vertikalni, horizontalni na vrhu stranice, i horizontalni na dnu stranice. Mogu se postaviti i navigacioni barovi na dva mjesta, pri čemu se najčešće kombinuju vertikalni sa horizontalnim na dnu stranice, ili dva horizontalna navigaciona bara (na vrhu i dnu stranice). Navigacioni bar na dnu stranice koristan je u slučajevima kada je sadržaj stranice toliko velik, da je korisniku potrebno malo vise vremena da se vrati na vrh stranice kada stranicu pročita do kraja.
Podešavanje položaja navigacionog bara u stranici možemo obaviti na task pane-u na sledeći način: izaberimo web site options iz liste u zaglavlju task pane-a, pa izaberemo odgovarajući raspored ispod navigation bar. Izmjene u izgledu (dizajnu) navigacionog bara mogu se obaviti aktiviranjem odgovarajućeg wizarda: prvo se selektuje navigacioni bar, pa se klikne na ikonicu "čarobni štapić" koja se pojavi nakon pravilnog selektovanja navigacionog bara. U task pane će se pojaviti opcije za podešavanje izgleda navigacionog bara. (vidi sliku). Na ovaj način se mogu dodati, ukloniti ili rasporediti linkovi u navigacionom baru, izabrati orijentacija navigacionog bara (horizontalna ili vertikalna), podesiti veličina linkova u navigacionom baru, primijeniti neki od ponuđenih dizajna itd.
Slika 2. Opcije za podešavanje navigacionog bara

Isto se može ostvariti i desnim klikom na navigacioni bar, i odabirom opcije Navigation Bar Properties (poslednja u listi). Otvoriće se dialog prozor Navigation Bar Properties kao na slici 3
Slika 3. Navigation Bar Properties

Nema komentara:

Objavi komentar