utorak, 12. travnja 2011.

5. Dodavanje i podešavanje stranica

Dodavanje novih web stranica na web site čiji dizajn radimo može se obaviti na više načina: u meniju Insert odabremo opciju Page ili u task pane-u odaberemo Web site options iz liste na zaglavlju task pane, pa pronađemo link Insert a page. U oba slučaja pojavi se prozor koji nam omogućava da odaberemo šablon web stranice koju želimo da napravimo. U Publisher-u postoji puno prethodno dizajniranih šablona koje možemo da iskoristimo i tako efikasnije i profesionalnije razvijemo naš web site. Web stranica koja se doda zauzme mjesto odmah poslije stranice koja je bila prikazana u trenutku dodavanja nove.
Prozor sa ponuđenim šablonima prikazan je na slici 1
Slika 1: Kreiranje nove stranice pomoću postojećih šablona
Uzmimo npr šablon Photo Gallery. Publisher umeće novu stranicu koja sadrži galeriju već postavljenih probnih fotografija sa mjestima za opis i naslov. Fotografije, njihovu veličinu, tekst u vezi sa fotografijom i sl. korisnik mijenja prema svojim potrebama. (vidi lekciju br.3 - sadržaj i izmjene web sajta (slike i tekst))
Primijetimo da se u navigacionom baru automatski dodao link ka novoj stranici.
Vježba: isprobati različite šablone web stranica
Izmjene na web stranicama u smislu izmjena teksta i slika već su objašnjene.
Raspored stranica mijenja se pomjeranjem kvadratića koje predstavljaju stranice pomoću akcije "drag and drop", tj samo "uhvatimo" mišem kockicu stranice koju želimo da premjestimo i "odvučemo" je na željeno mjesto.
Kada želimo da promijenimo layout stranice ili podatke o njoj, odaberemo Page Content opciju iz liste na zaglavlju task pane-a. Vidjećemo da tu možemo da izaberemo željeni raspored sadržaja stranice (layout), zatim da promijenimo naslov stranice (opcija Rename page...) i sl. (slika 2) 
slika 2: Promjene u web stranici
Naslov stranice je naslov koji se pojavi na vrhu stranice kada se objavi stranica, a ne naslov napisan na samoj stranici ili u navigacionom baru. Ako kliknemo na Preview your web site ovo će biti očiglednije. Naslove u stranici ili u navigacionom baru potrebno je takođe promijeniti kada se promijeni naslov stranice. Ovo se ne radi automatski pa je potrebno da to korisnik "ručno" odradi.
Vježba: promijeniti naslove svih stranica na naš jezik, isprobati izgled web site-a, a zatim promijeniti naslove i u navigacionom baru i u naslovu unutar stranice. Opet uraditi pregled web site-a.
Brisanje neželjene stranice može se obaviti desnim klikom na kvadratić koji predstavlja tu stranicu, pa izborom opcije delete page




Nema komentara:

Objavi komentar