utorak, 5. travnja 2011.

3. Sadržaj i izmjene web sajta (teksta i slika)


Nakon odabiranja šablona vidjeli smo da se na radnoj površini pojavi izgled (dizajn) naše web stranice. Primijetite da pri dnu prozora da imamo 3 kvadratića koji predstavljaju 3 stranice koje čine naš Web Site. Stranica označena br. 1 je početna (home) stranica. Desnim klikom na kvadratiće pojavi se meni koji nam omogućava da umetnemo novu web stranicu, izmijenimo, izbrišemo ili dupliramo postojeću, ili da joj pomjerimo mjesto.


 U task pane-u vidimo ponuđene šablone za raspored elemenata kao što su navigacijski bar i tijelo stranice. Izaberimo prvi, vertical and bottom, tako da će nam navigacijski bar doći sa strane lijevo od tijela stranice koje predstavlja glavni sadržaj stranice. Navigacijski bar je bar sa linkovima na stranice sadržane u našem web site-u.
Tekst u dizajnu web stranice nalazi se u tekstualnim poljima (text box). Kada korisnik želi da promijeni već umetnuti tekst, prvo je potrebno pozicionirati kursor unutar tekstualnog polja koje se želi promijeniti.Ako korisnik želi da doda novi tekst u dijelu stranice gdje ga nema, potrebno je umetnuti text box, klikom na text boxdugme u object toolbaru (vertikalni toolbar lijevo od task pane-a) ili preko menija insert.

Slika umetnuta u stranici može se promijeniti desnim klikom na nju i odabirom opcije change picture. Vidi sliku.

Ako korisnik želi da umetne novu sliku tamo gdje ne postoji može to da uradi izborom iz menija Insert, ili sa Object toolbara, izborom opcije Picture Frame.



Nema komentara:

Objavi komentar